П`ятниця, 26.04.2024, 06:11
Головна | Реєстрація | Вхід

Меню сайту

Календар новин

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу

Вітаю Вас Гость!

Пошук

Наше опитування

Яке питання, на Вашу думку, є найактуальнішим для села?
Всего ответов: 232

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 4 » День села у Маріямполі, присвячений славним галицьким родинам
День села у Маріямполі, присвячений славним галицьким родинам
17:47

Перш ніж повести розмову про урочисту академію «Славні галицькі родини», присвячену засновникам "Просвіти” на Прикарпатті братам Заклинським, яка відбулася у Маріямполі, ми торкнемося сторінок історії села над Дністром.

У другій половині ХІХ ст. село Маріямпіль стало центром громадсько-політичного життя, в яке чималу лепту внесла родина Заклинських. Це сталося з приходом на Маріямпільську парафію отця Гната Заклинського, який під час навчання на теологічному факультеті Львівського університету пройшов добру національно-патріотичну школу на творах діячів «Русалки Дністрової», а з приходом у Маріямпіль проводив пропаганду українського слова і серед дорослих, і серед дітей.

Отець Заклинський був високоосвіченою людиною. Добре знав шість мов. А всю релігійну документацію принципово вів українською мовою.

Гнат Заклинський одружився з дочкою Станіславського бургомістра Осипою-Катериною Вістофер, яка також була високоосвіченою жінкою і в усьому допомагала чоловікові.

Подружжя намагалося розгорнути культурно-просвітницьку роботу серед українців. Організували драматичний гурток, хор, відкрили хату-читальню.

Діти Заклинських Леонід, Роман та Корнило мали неабиякий вплив на українських дітей містечка, бо виховувалися батьками в національному дусі.

На 48 році життя отець Заклинський помирає. Його дружина з дітьми переїжджає до Станиславова.

Саме тут сини отримують відповідну освіту, спочатку у Станіславській гімназії, а пізніше – у Львівському університеті.

Леонід став педагогом, культурно-громадським діячем, одним із керівників станіславської студентської «Громади», автор численних етнографічних записів, зокрема, опису весілля в Галичі. Був приятелем І.Франка, М.Павлика, М.Драгоманова.

Роман подолав вершини літературознавства, історії літератури, етнографії, доклав чимало зусиль до відкриття української гімназії у Станіславові, сприяв заснуванню філії товариства «Просвіта» та осередку Українського педагогічного товариства «Рідна школа». Автор підручника «Географія Руси».

Корнило Заклинський – історик, фольклорист. Автор ряду статей у журналі «Зоря».

Це лише невеличка часточка історії Маріямполя. Але й сьогодні мешканці села пошановують світлу пам’ять отця Гната Заклинського. І не випадково заходи, присвячені Дню Маріямполя 28 серпня, розпочалися панахидою на могилі відомого священика, яку відслужили декан Галицького декану УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач, маріямпільські парохи о.Роман Дзюбак УГКЦ та о.Віталій Валіхновський УПЦКП, а також гість із польського міста Вроцлав о.Станіслав Павлячек РКЦ. У святкових заходах взяли участь перший заступник голови районної державної адміністрації Володимир Бродович, доктор медичних наук, професор Володимир Боцюрко, який чи не найбільше доклався до організації та проведення урочистостей.

Як і кожного року, на свято села до Маріямполя завітали гості з міста Вроцлава, члени маріямпільського земляцтва у Польщі із Станіславом Дорошем. А брати Томчаки прибули ще й з подарунком. Вони привезли із Польщі в Україну два дубових паростки, які з часом будуть висаджені у Маріямпільському парку на знак польсько-української дружби.

Маріямпіль радо вітав гостей із ООВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка Д.Захарчука, П.Арсенича, М.Рудковського, Б.Вівчара, С.Побуцького.

В рамках свята відбувся великий концерт, організований Івано-Франківським обласним товариством української мови імені Т.Шевченка «Просвіта» та аматорськими колективами села.

З Божою допомогою і завдяки старанням людей Маріямпіль святкував День села.

Ярослав Поташник

До редакції газети "Галицьке слово" звернулася сільський голова Маріямполя Леся Шкаврітко, щоб на сторінках часопису подякувати усім, хто долучився до відзначення Дня народження села. Щоб свято вдалося і запам’яталося жителям Маріямполя та гостям, до його проведення долучилися депутати сільської ради І.Осташ, В.Ваврищук, В.Барабаш, М.Була, начальник управління водного господарства району М.Кусяк та працівник управління О.Левицький, головний лікар Маріямпільської дільничної лікарні В.Хущ, мешканці села В.Дмитрів, І.Канюка, Р.Бідочко, М. та І.Гаврилківи, Г.Кульчицька, В.Ковальчук, Р.Криницький, Є.Шевчук, С.Коньовша, учень місцевої школи В.Партика, керівники бюджетних установ, розміщених на території села, підприємці В.Осташ, С.Вовкович, С.Гепко, О.Шевчук, І.Ходаньонок, ансамбль «Квіти ромену», ведуча святкового дійства Марія Солодчук, всі ті, хто не є байдужим до долі рідного села.



Джерело інформації: газета "Галицьке слово" №37 2010р.
Переглядів: 1440 | Додав: natasha | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]